Duben - ještě tam budem

Lesní MŠ Na dvorečku

Duben - ještě tam budem

Autor: Petra Němcová


Březen - za kamna vlezem.

Duben - ještě tam budem.

Kdyby se všechny rostliny o měsíc nepředběhly, tak by to zas tak nevadilo - že mrzne. To k dubnu patří. My to zvládneme hravě. Ale ony se předběhly a ty nejkřehčí ten mráz nevydržely. Zmrzly květy ovocných stromů, zmrzly úplně čerstvé lístky dubů. Ale lesní jahody a naše záhonkové ředkvičky vydržely. Příroda si to pohlídá. Je silná.

Zahříváme se pohybem, probíháme opičími dráhami tam a zpět a zpět a tam. Putujeme do kopců i na louku. Trénujeme obratnost na lezacím stromě. Ruce nezahálejí a plejí záhonky, vyrábí vázičky a kouzelné hůlky z rákosu, píšťaličky z vrby, pomáhají se dřevem, sejou a sází - co nám vzejde, uvidíme. Zaděláme si na sirup ze smrkových výhonků, na "Smrkáček" si ale musíme ještě pár týdnů počkat. Proces v lahvi, který můžeme každý den pozorovat. Oslavíme Den Země písní, slovem i činem. Recyklací a tříděním odpadů můžeme Zemi ulehčit. Učíme se to, zkoušíme to. Prostor dostává volná hra. Tolik důležitá a potřebná.

Užijeme si celodenní výlet. HODNĚ si ho užijeme. Počasí nám přeje, oběd si opečeme na ohni, pohrát si na našem oblíbeném místě můžeme do sytosti. Nikam nespěcháme. My se ale máme. :-)

Zápisy do škol už jsou většinou dozápisované, naši milí předškoláci už ví, kam příští rok povedou jejich kroky. Ještě je ale čeká čas s námi a my jsme rádi. Odhalujeme si předškolácké výzvy letošního roku. Nelehké, ale dosažitelné. Nikdo se nezalekl. Posunou předškoláky dál a výš. Pobyt o samotě, rozdělání ohně, uzly, dlouhé mlčení, přespání pod hvězdami... Cestou je povede a podepře předškolácká hůl. A my všichni jsme tu pro ně. Už teď jsme na ně hrdí!


Chcete článek sdílet?