Kolkolem

Lesní MŠ Na dvorečku

Kolkolem

Skákala bába reksum kandr cinka břinka přes rybník. Skákal za ní reksum kandr cinka břinka kominík.

Bába se ho reksum kandr cinka břinka nelekla a skočila reksum kandr cinka břinka do pekla.

Autor: Petra Němcová


Už nemrzne. Svítí slunce. Máme lehčí batůžky i vypravování z domu a jurtičky - tričko, mikča hurá jdeme! Lítají a štípou komáři. Ze zahrádky vykukují první naše plody, které jsme zaseli a snad i sklidíme. Z pampeLIŠEK jsou pampeVLCI. Je to jako v létě. Dva a dva dny - podivně rozpůlený týden.

Povídáme si o Filipojakubské noci, vyrábíme čarodějné hůlky. Z klacíků, knoflíků, korálků a vlny. Hodně nás to baví a dokážeme být trpěliví. Čarodějnice nepálíme - mohly to být moudré ženy, což? Nepálíme letos ani naše smutky a žaly, protože je zákaz rozdělávání ohňů v celém kraji. Sucho, vítr, horko, lehce by mohl vzniknout požár. Pustíme je radši po vodě a po vzduchu.

Pějeme písně májové, brzy je můžete slyšet na Májové slavnosti. Dupeme tance předškolácké, brzy je můžete vidět na předškolácké slavnosti. Naši nejstarší plní výzvy - uzlují, zkouší dloooho mlčet, pobýt o samotě, rozdělání ohně teď musí počkat do odvolání zákazu. Doplňujeme smrkové výhonky do sirupu Smrkáčku, zasypáváme cukrem, pozorujeme změny, které se ve sklenici dějí. Hrajeme hry s pohádkovým pexesem, tenhle měsíc totiž bude patřit pohádkám hodně. Svět blízký dětem, kde je možné všechno a většinou to dobře dopadne.

Blíží se cykloškolka! A tak vyrážíme s kolem kolem. Kolem Dvorečku, kolem řeky, kolem cukrárky. Hodně kol je kolem. Děti přišly do školky s kolem a ne s jedním kolem. Hodně cyklistů je kolkolem. Na hlavu helmu, jinak na kolo nesedej a choď radši jenom kolem. Překážková dráha s kolem - nikdo nejel u překážek kolem. Pecáku, těš se, až tam přijedeme s nejedním kolem!

Na konci týdne slaví svátek všechny lesní školky. A my taky! Slavnostní nálada, pospolitost, speciální den - máme sklidit, co si zasejem - to je heslo letošních oslav. A protože k svátku se často přeje květinou, i my se přidáváme a ne s ledajakou! Vyrábíme seedbombs - semínkové bomby/koule, kterými můžeme podarovat kdejaký kout země nejen u nás v lesní školce.

Návod je jednoduchý:

  • hrst semínek

  • 3 hrsti jílu

  • 5 hrstí půdy s kompostem

Všechno smíchat, přidat vodu, vytvořit tvárnou hmotu, koulet a válet kuličky. Nechat dobře proschnout, aby semínka nevyklíčila moc brzy. Rozdávat, házet, pokládat. Na zem, do záhonů, do truhlíků. Zalévat netřeba, na vláhu si počkají samy. Země bude díky nám zelenější a rozmanitější. Vyroste jetel, svazenka, mák, bojínek, kostřava, hořčice, vojtěška - medonosná louka. :-) Všechno nejlepší, lesní školičky!


Chcete článek sdílet?