Máje

Lesní MŠ Na dvorečku

Máje

Až přijde máj, vyženeme kozy v háj.

Sníh v máji - hodně trávy.

Studený máj - v stodole ráj.

Když máj vláhy nedá, červen se předá.

Jsou-li májové hřiby červivé, bude suché léto.

Autor: Petra Němcová


Jaro pomalu a zlehka přechází v léto. Bílá, červená, modrá, žlutá. Barvy léta podél cest. Dozrávají první jahody. Kukají kukačky. Bez BEZhlavě kvete. Právě jeho květy otvírají bránu léta, kterou pak zase uzavřou temně tmavé plody. Bosky našlapujeme do trávy opatrně, jetele jsou plné včel. Na Dvoreček se přicházejí poprvé podívat noví kamarádi, nová Semínka do naší dvorečkové zahrádky.

Naposledy v tomto roce se kočkujeme na Original Play. Malíčkům otevírá branku lipenecká školka. Trháme bez, hrajeme si s/i bez. Jízda vlakem a putování zpět na Dvoreček probíhá za doprovodu májových písniček. Těm se věnujeme hodně. V ranních kroužcích, cestou lesem, před usínáním s kytarou... Zpíváme, tancujeme, rytmizujeme. Vytváříme šiškové čelenky, kterými se nazdobíme. V sobotu předvedeme svoje umění pro potěchu oka i ucha na Letovských májích.

Povídáme si o tom, co je dobré sbalit s sebou na cykloškolku, dobrá polovina z nás už to má promyšlené. Příští týden bude jiný než obvykle. V tomto týdnu ale chodíme na známá místa hezky společně, v denním rytmu, jak to máme rádi. Opravujeme střechu bunkru, pozorujneme traktor tahající klády z lesa, skáčeme do dálky, hrajeme "Na Mrazíka", žonglujeme, házíme na cíl, hrajeme "Na schovku", hýbeme se pro radost. Putujeme celodenně, schováváme se před deštěm.

Předškoláci se věnují poctivě a s odvahou svým výzvám. Vnímáme, že náš společný čas na Dvorečku se pomalu krátí, že už brzy vypustíme do světa partu skvělých budoucích prvňáčků. Vyfotografujeme se na památku. Blik a cvak, pohled, úsměv, všichni společně, i každý jen tak při hře v lese. Chystej už si albíčko, stodolácká partičko!


Chcete článek sdílet?