Masopustní a jiná veselí

Lesní MŠ Na dvorečku

Masopustní a jiná veselí

Ztratila se na salaši slanina! Svalili to na našeho Martina.

Ale Martin na svou duši přísahal, že on ale na slaninu nesahal.

Že on si vzal jenom kousek - jen kousek! A zbyl potom na hambálku motouzek...

Autor: Petra Němcová


Talovíny a sněženky. Poslové jara. Vůně ve vzduchu. Ruměnice probrané ze zimního odpočinku. Sluneční paprsky. Předěl mezi zimním časem a časem probouzející se přírody - masopustní období.

Na našem milém Dvorečku si uděláme malý jarní úklid - vysmýčíme kuchyňku, posbíráme zbytky pentliček ze zimní výzdoby a přesejeme písek od klacíků a kamínků. Dobře se pak na něm pracuje. Stavíme "Mamut Blanc" a jde nám to od ruky. Učíme se ohleduplnosti a spolupráci. Pak nám to jde od ruky ještě lépe.

Celým týdnem nás provází masopustní písničky, rytmizujeme, přidáváme k nim pohyb. Tvoříme škraboškové masky, plstíme masopustní koláčky, ty opravdové ochutnáváme od Habrováčků. Zdobíme křídami klády a stromy v lese. Děláme si překážkové dráhy, stavíme domečky, slavíme narozeniny, volně si hrajeme. Veselí, tanec a zpěv, jídlo, lagrácky, taškařice a bujarost. Předjaří. Než nastane předvelikonoční půst.

Celým měsícem nás stále provázejí řemesla a povolání. Velkou radost máme z návštěvy Majky, která nám povídá o malování obrazů. Nejen povídá. Ukazuje! Oči nám přecházejí. Děkujeme. :-)

Ve čtvrtek máme v plánu celodenní výlet do Srbska za netopýry. Ráno sněží, prší, pršosněží. Jsou -2°C. Najednou je zase zima. Tohle nás ale nemůže zastavit, jsme přeci z lesní školky a rozmary počasí nás nerozhází. Scházíme se téměř v plném počtu a vyrážíme. Vlakem, potom pěšky podél řeky. Snažíme se zahlédnou bobra, všude jsou okusy, ale schovává se. Cestou luštíme skalní značky a stopy. Svačinku si dáváme v suchu a teple jeskyně v Alcazaru. No a pak se ztišíme, rozsvítíme baterky (ne moc, abychom nerušili) a pouštíme se do tmavých jeskynních uliček. Jsou tam! Spí! Netopýři velcí a netopýři černí. Vždycky úplně vypískneme nadšením, když nějakého objevíme. Spolu s nimi využívají jeskyně k přezimování i můry, pavouci, motýlci, dokonce komáři! Obrovský zážitek. Na zpáteční cestě stíháme oslavit narozeniny, utéct před labutí, které se zalíbily narozeninové muffiny, nandat, sundat a zase nandat pláštěnky, cestovat rychlíkem i osobákem. Jsme na sebe všichni hrdí! :-)

Týden zakončíme návštěvou knihovny, kde si poslechneme čtené příběhy, pohrajeme si, vrátíme přečtené knížky a vybereme nové. Cestou na Dvoreček už nepršosněží, ale zase svítí sluníčko.


Chcete článek sdílet?