Na ledu

Lesní MŠ Na dvorečku

Na ledu

Usnul vrabec za komínem, tichounce tam dřímá.

Přihoď Jirko ještě souček, ať mu není zima.

Autor: Petra Němcová


Minulý týden byl ledový. Mrzlo. Tento týden je na ledu. Namrzlo. Člověk by nevěřil, jak moc můžou klouzat lesní cesty, a že to klouže třeba i na štěrku. :-) My se klouzat umíme! A baví nás to.

Vyrážíme skluzem do lesa, opravujeme bunkr a hrajeme si v něm, prolézáme a lozíme na laně. Kontrolujeme naše kaštanové krmítko, jestli už jsou kaštánky snědené - nejsou. Skluzem skluz nakoukneme do naší milé lesní galerie. A největší klouzy a sklouzy si užijeme v tůních. Hokej se dá hrát s ledasčím. :-) Led duní. Nebojíme se, vidíme mělké dno.

V teple jurty tvoříme záložky, hrajeme postřehové hry, trénujeme s předškoláky vizuomotoriku i grafomotoriku, poznáváme ptáčky, které můžeme potkat na krmítku. Věnujeme se řemeslům - Šili ševci, šili boty... Co všechno takový švec ke své práci potřebuje? A kovář? Kovej, kovej kováříčku, okovej mi mou botičku...

Ve čtvrtek prší ledový déšť. Nám to ale nevadí, protože se dopoledne schováme v řevnické ZUŠ a tvoříme první letošní výrobky z hlíny. Je příjemně měkká a tvárná, experimentujeme, seznamujeme se. Práce nám jde od ruky. Opeřená zvířátka 2D i 3D čekají na vypálení, až budou moci dělat doma parádu. Ledový déšť nám naledovatil cestičku na Dvoreček, k odpočívání nám rytmicky ťukal do plachty jurty ukolébavku a odpoledne se změnil na sníh. Juchúúú! Ten my si také umíme užít. :-)

Dobře bylo vrabečkovi, v teple za komínem.

Co mu dáme až se vyspí? Teplý rohlík s kmínem.


Chcete článek sdílet?