Přijel k nám bílý kůň, zalehl nám celý Dvoreček

Lesní MŠ Na dvorečku

Přijel k nám bílý kůň, zalehl nám celý Dvoreček

Bude zima, bude mráz, kam se ptáčku, kam schováš?

Schovám já se pod hrudu, tam já zimu přebudu. Schovám já se do bezu, až přestane vylezu.

Autor: Petra Němcová


Dvoreček z podzimní pestrosti barev přechází do decentních tónů hnědé. A my taky. :-) V týdnu nás velmi mile překvapil a zahalil se na chvíli do bílé, třpytivé, chladivé, nádherné... S vločkami se potkáváme na půli cesty mezi nebem a zemí. Bobujeme, lopatujeme, koulíme se, koulíme sněhokoule, ochutnáváme. Sníh. Ach sníh! Ať je ho víc a víc!

Sníh způsobuje radost. Obzvláště u nás na Berounce je sníh v posledních letech spíše vzácný. O to slavnostněji se cítíme. Ladíme se na advent, který je za dveřmi. Zdobíme si Dvoreček chvojím přineseným z lesa, vijeme věnce a věnečky. Poznáváme symboly a zvyky vánoční. Vyrábíme ozdobičky z pečené hlíny. Posloucháme Vánoční audiopohádky. V ranním koružku zpíváme adventní písně, rytmizujeme, doprovázíme na nástroje i pohybem. Otevíráme první "okénko" adventního kalendáře, který vyráběli naši předškoláci. Co v něm bylo? Nechte si vyprávět. :-) S knihou se vydáváme na vánoční Putování. Prostor dostává i blížící se svátek svatého Mikuláše. Ambivalence dobra a zla v každém z nás. Čert a anděl. Čerty malujeme kávou, předškoláci trénují grafomotoriku na čertím kožichu. Anděly malujeme do sněhu. V lese zažíváme dobrodružství při objevování nové cesty pod Červenou roklí. Rozhlížíme se kolem nás, všímáme si hmyzí pomalosti, nasloucháme lesnímu tichu, zahříváme se ohýnkem, hledáme jmelí.

V Praze je blaze. Vyrážíme tentokrát za kulturou do Národního muzea do nově otevřené expozice Dětského muzea. Bomba! Pecka! Paráda! Oddělení smyslů - vůně, skleněná komora se zvuky, spousta věcí k vidění, interaktivní stěna, fotokomora, potrubní pošta, koutek s knížkami a tvořením, na něj nám už skoro nezbyl čas. Stíháme vidět ještě obří velrybu a musíme sem někdy zas! Nechte si vyprávět barevné zážitky. :-)

Zimo, zůstaň s námi nejmíň do Vánoc, prosím!

Spí včelí úl, spí bílá zahrada, spí světa půl, mráz řeku opřádá.


Chcete článek sdílet?