První doteky podzimu

Lesní MŠ Na dvorečku

První doteky podzimu

Hříbku, hříbku, ukaž se mi, neschovávej se mi v zemi.

Vystrč hlavu ze chvojí, správný hřib se nebojí!

Autor: Petra Němcová


A oni se nebojí! Teda suchohříbci - babky. Je jich plný les. A víte, kdo se ještě nebojí? Bedly! Máme dvorečkové pravidlo, že houby v lese nesbíráme. Jednou do roka ale nastává výjimečný čas, kdy nelze odolat... A ten je právě teď. Když začnou růst v lese houby, je to první z doteků nadcházejícího podzimu. Pořád ještě běháme po Dvorečku bosky, svlažujeme vodou sebe i zahrádku, nastavujeme tváře sluníčku, které je ještě v plné síle, i vodní skluzavku jsme teto týden ještě zvesela využívali! Ale sem tam už se objeví žlutý list, ráno už je to na mikču a někdy s mlhou, pole už jsou sklizená, jablíčka červenají, setřásáme oříšky, cestou do školky můžeme zahlédnou vlaštovky, které už se na drátech domlouvají o dalekém putování, které je čeká. Jsme všímaví k jemným změnám, které se kolem nás dějí.

Zvykáme si na školkový rytmus. Máme rádi, když je každý den něco stejné, co nám dává jistotu a něco nové, co nás obohatí a poveselí. Ráno pouštíme maminky a tatínky s důvěrou, protože víme, že si pro nás zase odpoledne přijdou, jak slíbili. V lese se vydáváme dál a dál. Malujeme na kamínky, na klacíky, řežeme, škrabkujeme, vytváříme kouzelné hůlky i ozvučná dřívka. Hrajeme hry i divadlo. Čáp ztratil čepičku. Slepá bába. Boudo budko... Lano využíváme ke šplhání, přelezání, houpání i provazochodectví. Trénujeme sílu, rovnováhu, koordinaci. Pracujeme s jemnou vlnou, motáme z ní kuličky. Společné dílko už se rýsuje. Na záhoncích nám přibyly levandule, museli jsme jim vyhloubit jamky a přivézt trochu písku. U ohniště máme nové sedací špalky, kterým dáváme hladký kabátek bruskou. Na pískovišti vznikají hrady i palačinky. :-)

Hodně přemýšlíme, jak je v tomto období asi na horách. Naše nejstarší totiž už brzy čeká první důležitý předškolácký rituál - Expedice Sněžka. A to je hora v Česku nejvyšší! To my dobře víme. Cvičně po laně "na Sněžku" vyšplháme a všihni zdárně dobudeme vrchol. Brzy začneme přemýšlet, co sbalit s sebou...

Teď ale balíme na společný seznamovací víkend, protože se chceme poznat ještě jinak a jinde, víc a blíž a dál a líp. A bude nám fajn. Tak ahóóój!



Chcete článek sdílet?