Řemesla a povolání

Lesní MŠ Na dvorečku

Řemesla a povolání

Autor: Petra Němcová


Rána už jsou bez rukavic, voní hlína, prší, zalévá se země, náš trávník se pomalu vzpamatovává do zelené, našlapujeme zlehýnka, vylézají první žáby, zdravíme se se skokanem hnědým, kvete to bíle sněženkami a bledulemi, žlutě talovíny, i růžově to už kvete. A i když se obloha pošmourně mračí, jaro už se na nás směje.

V tomto týdnu je nás málo. Asi prázdniny, asi rýmičky, asi hory... Ale i když je nás málo, stíháme hodně. Vysmýčíme zahrádku, uklízíme kolem ohniště - náš velký kmen už se rozpadá, využíváme jeho třísky a již brzy brzičko sem silné ruce dokutálí kmen nový na sezení a lezení. Hodně rukou bude potřeba!

Máme krásné luční místo, kam chceme chodit zas a znova. Je tam toho tolik! Laškujeme tady s větrem - pouštíme šátkové draky, hrajeme na lišku, zkoukáme šišky olše, přetahujeme se s lanem, hrajeme fotbal, houpeme se na lanové houpajdě, prohlížíme sršní plástve, hrajeme si jen tak volně v trávě, stavíme domečky z klacíků a hlavně...hlavně trénujeme obratnost na perfektním lezacím stromě!

Jaro vnímáme všemi smysly. Vzduch voní, ptáci zpívají, kytky kvetou, hlína je kyprá a měkká a všude roste divoký česnek. Trháme si do hrnečku, přidáme tvaroh, špetku soli... jaro na chlebu. :-) Přesto ale ještě čekáme kousek zimy, alespoň pro ty, kteří v březnu pojedou na hory. Probíráme lyžování, zkoušíme ten správný pohyb, třeba se sněhu ještě dočkáme.

No a hodně hodně se držíme našeho velkého tématu řemesel a povolání. Nakukujeme zblízka tentokrát k záchranářům do Řevnic, můžeme si posedět v sanitce a ani nemusíme být zranění, prohlížíme všechny drobnosti, zabliká na nás majákem, vyslechneme spoustu zajímavostí a víme, že kdybychom ji náhodou někdy potřebovali, budou tam na nás hodní a pomůžou nám. Když se loučíme se záchranáři, zrovna je volají k poraněným prstům od pily. Na nic nečekají a rychle vyrážejí. Trochu nás z toho mrazí, snad to dobře dopadne.

A v pátek se podíváme ještě jedné zajímavé profesi na zoubek...teda na křídla. :-) Pilot u nás na Dvorečku. Wau! Mraky na dosah. Jaký je mrak na dotek? Velká výška, velký výhled, velká odpovědnost. Dvorečkem potom létají malá papírová letadélka. Děkujeme, vážíme si Vás, rodičové milí, kteří s námi sdílíte své zajímavé profese. Rozšiřujete nám obzory.


Chcete článek sdílet?