Sport, tvoření, kultura!

Lesní MŠ Na dvorečku

Sport, tvoření, kultura!

Seděly dvě veverky, na vysoké jedli, pořád něco chroupaly, pořád něco jedly.

A když měly plná bříška, řekly si: "Už dost!" Houpaly se houpity, jen tak pro radost.

Autor: Petra Němcová


Blíží se svátek sv. Václava a ten je spojen s poděkováním za úrodu. Mluvíme o podzimní sklizni, co dozrává na zahrádce, v přírodě - ochutnáváme, voníme si, ohmatáváme, poznáváme plody podzimu. Louskáme oříšky, začali jsme se sběrem jablíček a výrobou křížal. Na záhoncích kvete štiplavá lichořeřišnice, která je tolik dobrá na imunitu. Také rajčata tam jsou. Pečujeme o naši zahrádku a děkujeme jí. Ochutnáváme i plody ze zahrádek našich kamarádů, které přinesli na Dvoreček. Papriky a papričky, dýně, pórek, cuketa... podzim je štědý, chutě zajímavé.

Všechno co roste ze země, chutná a voní příjemně. Sluníčko s deštěm den co den, rostlinky vytahuje ven.

Děkujem ti, sluníčko, žes uzrálo zrníčko. Děkujem ti, Země milá, žes to zrnko v sobě skryla.

Víte koho ještě zajímá podzimní úroda a dělá si z ní zrovna zásoby? Třeba veverku. Na jurtě se nám jich usadilo hned několik - malovaných blátem a s chundelatými ocásky, které jsme jim museli najít v lese a podél cest. Zpíváme si o nich písničky. Pobrukujeme si je kudy chodíme.

Sportujeme! V Řevnicích si užijeme dopoledne na ukázce tenisového sportu. Jak se hraje tenis? Bekhend, forhend, podání. Ale taky se dá hrát s úplně obrovským měkkým míčkem, věděli jste to? To je docela legrace. A s tenisákem na raketě se dá běhat slalom a závody. A celkově se na kurtu dá udělat super opičí dráha. Putujeme potom zpátky na Dvoreček pěšky.

Když člověk hodně sportuje, potřebuje také odpočívat a čerpat síly. V hamakám ve stínu našich habrů...hmmm...to se to sní.

Na konci týdne sytíme nejen tělo, ale i svou duši. Přijíždí k nám na Dvoreček divadlo. Kultura. Zábava i poučení. Vyslechneme legendu o sv. Václavovi, knížeti a panovníkovi české země s dobrým a laskavým srdcem. Hledáme ho na mincích. Na jeho počest vyrábíme koruny a tiskneme orlice na prapor. Čteme si o něm staropražskou pověst a zkoušíme, co to znamená jít v něčím šlépějích, tak jako kráčel věrný sluha Podiven v těch Václavových. I my se budeme snažit projít životem v jeho stopách, jako skromní, dobří, spravedliví a moudří lidé.



Chcete článek sdílet?