Stodolácké putování

Lesní MŠ Na dvorečku

Stodolácké putování

Bylo malé semínko, povyroslo malinko. Povyrostlo až tam, vyrosl z něj kaštan!

Autor: Petra Němcová


Podzim je tu. Padá listí a všude je barevno. Ráno je opravdu zima. Obdivujeme první jinovatku. Vytahujeme rukavice. Svačíme u ohně. Odpoledne vykukuje sluníčko. A andělé se nemusí dělat jenom ve sněhu, jde to i v listí... :-)

Z kraje týdne vyrážíme na celodenní výpravu za dobrodružstvím. Putujeme přes Červenou rokli až na Hvíždinec. Odměnou za zdolání kopce je nám překrásný výhled na Řevnice, na Beroun, na Karlštejn, na krásu a nádheru našeho kraje. Opékáme si k obědu buřtíky. Tohle je pravé dvorečkovské bytí. :-) Zpíváme si písničky o datlovi a padajícím listí.

Podzim a jeho dary si na plno užíváme na středečním moštování. Sladká vůně jablek přivábí i vosy, které se ještě nerozhodly zazimovat. Zdobíme si Dvoreček, poznáváme různé druhy ovoce a zeleniny - k tomu máme písničku i s tanečkem:

Mrkev, petržel, ředkvičky, řepa, celer, křen a cibule!

Pobudeme společně s rodiči až do pozdního odpoledne, ba až do večerní tmy. Moštování a brigáda. Spousta práce udělána a zvelebený Dvoreček za odměnu. Na zahrádce přibyly divizny a mateřídouška.

Lesem procházíme s napětím, stopujeme totiž draka! Rozuměj, objevili jsme kapky krve dračí...možná sluj...draka naštěstí ne. Pro odlehčení si cestou dáváme hádanky. První větší podzimní déšť nás na chvíli zahnal do jurtičky, ale i tam je čas příjemný. Stihneme si pohrát, s kaštany potrénovat naše předmatematické představy. Kde je více, kde je méně, počty, co se nám vejdou do dlaně i dlouhého hada přesně ze 114 kaštanů. Vyrobíme si létavice z látek, kaštanů a provázku. Chce to zručnost, sílu, práci s vrtačkou i jemný cit. Létají za námi poslušně a krásně. Házíme s nimi na cíl, někdo na strom. :-)

I konec týdne patří putování. Z Řevnic na Dvoreček je naše oblíbená a častá trasa. Tak letos poprvé. Je Den stromů. Stromy jsou život, stromy jsou krása, stromy jsou síla. A my ze Dvorečku to moc dobře víme.


Chcete článek sdílet?