V zdravém těle zdravý duch

Lesní MŠ Na dvorečku

V zdravém těle zdravý duch

Autor: Petra Němcová


Je frišno v lese, je frišno na louce, je frišno na Dvorečku. A to je dobře, léto má ještě čas. Jaro potřebuje frišno. A déšť. Aby ta zeleň, které je teď všude plno, vydržela. Jenom přízemní mrazíci, buďte prosím shovívaví k našim ředkvičkám, které právě vystrčily první lístky na záhonku. Šetřete je, nemají rukavice a čepice, jako my...

Po ránu teď na Dvorečku není slyšet bečení, ovce se svými jehňaty se přestěhovaly do ohrady za lesík. V pondělí ale bylo slyšet dvakrát více hlásků, smíchu a brebentění než obvykle, měli jsme vzácnou návštěvu - Jednostromáčky z Lipenců, kteří pro nás mají vždycky otevřená vrátka a my jsme je konečně mohli přivítat na oplátku.

Podnikáme výpravy do lesa, k potoku i na louku. Oči máme dokořán a snažíme se zapamatovat si, které rostliny jsou jedovaté a které prospěšné. Ochutnáváme česnáček, bršlici a popenec. Svízel přítula poslouží lesním princeznám místo koruny. Od pampelišek si půjčujeme žlutou barvu k malování obrazů. Příroda je plná barev... Necháváme malovat i déšť a zkoumáme míchání a rozklad barev. Hodně pracujeme s pilou, dlátkem, nebozízkem a nožem. Vážeme uzly. Teď na jaře lze z vrbových proutků vykouzlit píšťaličky, chce to ale velkou trpělivost a jemnost. Naši předškoláci už si pískají. Mohou teď dávat k lepšímu historky ze škol, neboť je čas zápisů. Napjatě posloucháme, kam je vítr zavane.

Hlava, ramena, kolena, palce, kolena, palce, kolena, palce,

hlava, ramena, kolena, palce, oči, uši, pusa, nos!

Víme kde máme hlavu, ramena, kolena, palce... ale taky třeba žloutník (= žlučník :-) ). Hlavním tématem je teď pro nás lidské tělo. Jak funguje, kde co je, jak ho můžeme chránit a pečovat o něj. S anatomií nám pomáhají obrázky a skládačky, zdraví fyzické tužíme pohybem, ducha posilujeme četbou a dobrou společností. Scházíme se teď v plném počtu dětí, nikdo moc nestůně, průvodce snad brzy vyzdravíme. Tak jen se nás zdraví drž! V zdravém těle zdravý duch!


Chcete článek sdílet?