Václave! Michaeli! Podzime!

Lesní MŠ Na dvorečku

Václave! Michaeli! Podzime!

Sláva Ti, sláva Ti, vévodo náš! Buď pozdraven ty, kdo v péči nás máš.

Slunce je štítem Michaela, temnotu přemáhá kopím světla.

Dny se krátí, dny se krátí. Srdce rozjasňuje, srdce rozjasňuje, nad zářivým podzimem. Archanděl Michael kraluje.

Autor: Petra Němcová


Začátek týdne prožíváme s patron České země, sv. Václavem. Pějeme Legendu o svatém Václavu ký-ry-li-jé, ký-ry-li-já-á. Vzpomínáme na jeho dobré skutky a nelehký život, který jsme měli možnost zhlédnout minulý týden v divadelním představení.

"Sláva Ti, sláva Ti, vévodo náš! Buď pozdraven ty, kdo v péči nás máš. "

Vnímáme podzimní rovnodennost. Chladná rána, méně slunce, mlhu, počínající barevnost listí. A přece je k nám podzim letos obzvláště milostivý, plískanice, déšť a nevlídnost si nechává zatím schované po kapsách. My v těch našich schováváme popadané žaludy, malované kamínky, zajímavé větvičky a hopsáme často lesem a loukou jen tak bosí a zakrýváme si oči před sluníčkem. Příjemným měkkým podzimním sluníčkem, které si také snažíme nachytat do zásoby do zamračenějších dní a dlouhé zimy, která leží před námi.

Louskáme oříšky, navlíkáme jeřabiny a zdobíme se rudými korálky jako náhrdelníky, náramky a korunkami. Obkreslujeme spadané listí voskovkami. Sázíme divizny.

K podzimu patří jablka. Červená. Zelená. Žlutá. Velká. Malá. Tak akorát do dlaně. Lesklá. S dolíčky. S dírkou od červíka. Sladká. Kyselá.

"Koulelo se koulelo, červené jablíčko..."

Zpíváme, rytmizujeme, koulíme, předáváme si v kruhu a mimoděk trénujeme paměť, výslovnost, jemnou motoriku, sluch...

Zbytkem týdne nás provází Michael, který se ujímá vlády nad podzimním obdobím. Michaelské svátky souvisí se svobodou a vnitřní silou. Nadcházejícím podzimem nastává čas zkoušek - boj světlých a temných sil v nás. A stejně jako Michael bojoval s drakem, bojujeme i my s našimi vnitřními draky, strachy, překážkami a díky tomu se můžeme vyvíjet a růst. Fyzicky i duševně. Zkoušíme překonat obavy a blízko blizoučko dračí sluje, odkud se ozývá jeho dech a mručení si odvážně vzít jablíčko. Zpíváme michaelské písně a jsme vyzbrojeni mečem vlastní výroby. Na nás si temné podzimní síly nepřijdou! Do batůžků si odvahu sbírají předškoláci na blížící se expedici na Sněžku. Důležitý rituál našich dvorečkových nejstarších.

"Slunce je štítem Michaela, temnotu přemáhá kopím světla. Dny se krátí, dny se krátí. Srdce rozjasňuje, srdce rozjasňuje, nad zářivým podzimem. Archanděl Michael kraluje."


Chcete článek sdílet?