Veveřáci se na konci listopadu rozhodně nenudí

Škola

Kolik se toho dá stihnout během jednoho týdne?

Víte, kdo to byl renesanční člověk? Veveřáci ano! Právě se na časové ose našich dějin přesunují z 16. do 17. století. A při svém bádání se setkali s životopisem Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic, který byl za svůj život umělcem, básníkem, hudebním skladatelem, cestovatelem, komorníkem na dvoře císaře i velitelem dělostřelectva… A protože se říká, že se tehdy ještě všechno vědění vešlo jednomu člověku do hlavy, je právě on příkladem renesančního člověka… Ale dnes? V záplavě informací je mnohdy výzva se vyznat. My máme výzvy rádi, a tak se to postupně učíme - čteme s porozuměním, hledáme v textu důležité informace, pracujeme s klíčovými slovy a učíme se vyhledávat - ať už v knížkách, na internetu nebo v encyklopediích.

V českém jazyce jsme si opakovali pravidla pro psaní mě – mně ve slovech a věnovali se zdvojování souhlásek. V matematice jsme si ověřili své dovednosti při počítání s desetinnými čísly. V přírodovědě jsme se zhluboka “nadechli” a prozkoumali z čeho se skládá naše dýchací soustava a co se děje při nádechu a výdechu. V anglickém jazyce Veveřáci procvičovali sloveso Have got, přečetli si krátký příběh Kenji's bad day. S pomocí počítače si vyhledali slovíčka a společně pak přeložili text o Díkůvzdání.

A v pátek jsme se přenesli do období Baroka a povídali si o sochařství, malířství, architektuře, hudbě, stylu oblekaní a o katolickém náboženském vyznání té doby – o vlivu církve a vztahu k bohu. Povídali jsme si dlouho o tom, jak vnímáme boha, co pro nás znamená, čemu věříme, ale také došlo na téma smrti, karmy a tvorby naší reality. Bylo to hodně zajimavé a děti se vnímaly a poslouchaly velmi pečlivě. Pouštěli jsme si barokní skladatele – Vivaldiho a Bacha. Dramatizovali jsme Braunovy sochy ctností a neřestí. A povídali si o nich. Prohlíželi si některé barokní architektonické skvosty a obrazy. Také jsme pracovali s textem a jeho porozuměním, které se týkalo významného barokního malíře Brandla. A v neposlední řadě jsme umotali voňavé svíce z včelích pláství na středeční Andělské požehnání, z kterého si můžete odnést svoje světlo až k vám domů.

Máme za sebou také první letošní Original play – řízené kočkování a volnou hru s lektorem, mnoho zážitků a legrace z přestávek, mnoho her UNO, kterým teď docela žijeme a další spoustu společných ztážitků. A otázka na závěr? Víte kolik Veveřáků se vejde na jedno topení? Hádejte a odpověď si přepočítejte na úvodní fotce :) Krásné dny.



Chcete článek sdílet?