Za šípkovým keřem

Lesní MŠ Na dvorečku

Za šípkovým keřem

Padá listí, teplo se ztrácí. Síla se vrací ke kořenům.

Autor: Petra Němcová


Na Dvorečku s velkou slávou vítáme dobyvatele Sněžky, naše skvělé předškoláky. Vrátili se o něco větší, odolnější, samostatnější a moudřejší. Schválně s nimi prohoďte pár slov. :-) Vyprávíme si, co bylo tady a co tam.

Podzim je k nám letos milostivý a štědrý. Daruje nám teplo, slunce, barvy, ořechy, šípky, jablíčka... Přesto už lze pozorovat, že se příroda pomaloučku, nenápadně chystá na zimu. Shazuje listy, plní spižírny zvířátek, ochlazuje rána, probouzí mlhy, chystá deště.

Ve Stodole užíváme teplých dní, tvoříme z listů - mandaly, obrazy, obličeje, nádhery a parády. Trénujeme motoriku jemnou, hrubou i grafo. Hledáme a nacházíme u vodárny mloky Salamandra salamandra. Krasavce v černožlutém kabátě. Na pískovišti nám přibudou 3 tuny písku. Ne však samy od sebe, hezky si ho odvozíme v kotoučích a kotoučcích, nanosíme v kyblíčcích. A pak v botách a holínkách odnášíme trochu také domů. ;-) Sněžky se teď staví jedna báseň... V lese hrajeme divadélko Boudo budko, kloužeme se na ooooobrlesních klouzačkách. Na louce si užíváme schovky ve vysoké trávě, trháme šípky, ze kterých vyrobíme čarovný protinemocový likér. Rozlišujeme šípek - brslen - hloh. Všechny červené a přece tolik jiné. Lezeme na strom pro ořechy. Zkoušíme "malovat" brčkem, dechem a tuší, když k tomu pak otiskneme ještě párkrát prstík namočený v červené barvě, máme šípkové keře jako vyšité. Na konci týdne k nám trochu vzrušení, poučení a zábavy vnesou na svých křídlech dravci. Velcí, malí, všichni mají hedváblé peří a ostré zobáky. Zážitek!


Chcete článek sdílet?