Začátek školního roku v Českém ráji

Škola

Adaptační pobyt 1. stupně ZŠ

Začátek školního roku jsme si nemohli přát krásnější. Právě jsme se vrátili z adaptačního pobytu 1. stupně, kam jsme odjeli hned v pondělí 4. září. Po tradičním zahájení školního roku v kruhu u ohně, kdy jsme mezi námi poprvé přivítali nové spolužáky Puštíky, jsme vyrazili do Českého ráje do hotelu Prostřední mlýn u Jičína.

Celý týden byl zaměřen na “společnou adaptaci” - propojování dětí mezi sebou, poznávání nových spolužáků, sdílení zážitků z prázdnin a především podporu spolupráce a komunikace. Čas jsme dělili mezi hraní her na posílení týmového ducha, výlety po okolí, koupání v bazénu, zpívání s kytarou a volnou hru. A někteří i mezi opakování učiva z předcházejících ročníků. Vypravili jsme se na vrch Zebín, do Valdštejnské lodžie a během celodenního výletu i na zříceninu hradu Brada, kde jsme nakoukli do Rumcajsovy jeskyně. Podařilo se nám krásně propojovat v rámci jednotlivých tříd, ale i napříč ročníky. Vzniklo spoustu nových přátelství a o zážitky rozhodně nebyla nouze. 

Děti opět prokázaly, že si dovedou hravě poradit s ledajakou výzvou. A že jich nejen ve čtvrtek bylo několik. Nejprve prokázaly svoji štědrost a ochotu pomáhat, když jednoho člena týmu oblékli do co největšího počtu kusů oblečení (pro případ, že by náhle udeřili třeskuté mrazy). Poté si společně zahrály tradiční zátěžovou hru Kaaiii, během které jako tým obíhaly vytyčený okruh a sbíraly pro svůj tým drahocenná kola. Na trati se to hemžilo různobarevnými běžci, chodci, běžícími poleny, šplouchajícími kelímky, balancujícími tenisáky i vejci. I přes obrovkou únavu to byl pro většinu dětí jeden z nejsilnějších zážitků celého týdne.

Bylo to pět nabitých dní. Teď nás čeká odpočinek, vybalování a v pondělí se potkáme poprvé v tomto školním roce v budově školy.


Chcete článek sdílet?